14 Adımda Doğru Hashtag Kullanımı

Hashtaglerin Instagram’ın can damarı olduğunu hepimiz biliyoruz. Instagram kullanıcıları, video ve fotoğraflarının keşfedilebilirliğini artırmak amacıyla hashtagleri fazlasıyla kullanmaktadır.
Fakat Instagram’da pazarlamacılık ve reklamcılık işleri ile uğraşan bir profesyonelseniz, hashtaglerin nasıl çalıştığını çok daha iyi anlamanız gerekir.
Hashtagleri doğru bir şekilde kullanmayı başardığınız zaman markanızın yıldız olması yolunda sağlam adımlar atmış olursunuz. Fakat diğer yandan hashtagleri yanlış bir şekilde kullanırsanız takipçi kazanmak yerine tam aksine varolan takipçilerinizi bile hızlıca kaybetme riskine girmiş olursunuz.
İşte hashtag kullanırken yapmanız gereken 7 şey:
1. Hizmet verdiğiniz sektör ile ilgili en iyi ve uygun hashtagleri bulmak için gerekli araştırmayı en ince detayına kadar yapmak için kendinize zaman ayırın. Bu hashtaglerin ne olduğunu belirledikten sonra, sektörünüzün popüler ve lider markaların Instagram hesapları tarafından nasıl kullandığına dikkat edin. Araştırmanız sonucunda elde ettiğiniz verilerden esinlenerek hashtagleri kendi hesabınıza entegre etmeye başlayın.
2. Paylaşımınızda müşterilere iletmek istediğiniz mesajı daha da geniş kitlelere yaymak için hashtag kullanımını sadece kendi hesabınız ile sınırlamayın. Yani sadece içeriğinizi paylaşırken düzinelerce hashtag eklemekle yetinmeyin. Bunu yaparken aynı zamanda sizinle aynı hashtagi kullanan diğer içerikleri de ziyaret edin ve yorumlar yazın.
3. Markanız için uygun olduğunu belirlediğiniz hashtaglerin aynısını kullanan, sizinle aynı nişe ve sektöre hizmet veren diğer hesapları tespit edin ve takip etmeye başlayın.
4. Markanız adına yeni bir hashtag oluştururken çok dikkatli davranın. Bu hashtaglerin diğer hesaplar tarafından nasıl kullanıldığını yakından inceleyin. Bu hashtagi kötü bir niyetle kullanarak pazarlama çalışmalarınızı bozmaya çalışan kişilerin ya da rakip markaların bunu yapmasına sakın izin vermeyin.
5. Kısa, anlaması kolay ve basit hashtagler oluşturun.
6. Eğer hangi hashtagleri kullanmanız gerektiğinden emin olamıyorsanız, trendde ve popüler olan hashtaglerin takibini yapacak üçüncü şahıs siteleri kullanmayı deneyin. Popüler hashtaglerin takibini yapan sitelere RebelMouse, Tagboard ve Hashtracking’i örnek olarak gösterebiliriz. Bu kaynaklardan faydalanarak hangi hashtagin markanıza yarar sağlayıp hangisinin zarar vereceğini basit yollarla hızlıca tespit etmeniz mümkün.
7. Nişiniz ve sektörünüz üzerine odaklanmış olan belirli anlama sahip hashtagler, geniş anlamlı popüler hashtaglerden daha faydalı olabilir. #yemek gibi geniş anlamlı ve oldukça popüler olan bir hashtagde akan trafiğin çok daha fazla olduğunu biliyoruz ancak bu demek oluyor ki bu hashtagteki rekabet de bir hayli yüksek. Yani #yemek hashtaginde paylaştığınız bir içerik, aynı hashtag altında paylaşılan milyonlarca sayıdaki diğer içerikler arasında kaybolup hiç görülmeme riskine sahiptir. Bunun yerine örneğin #çikolatasoslukek şeklinde belirli bir hashtag sizin için daha yararlı olacaktır.
İşte hashtag kullanırken yapmamanız gereken 7 şey:
1. Yanlış nedenlerden dolayı negatif popülerlik kazanan hashtagleri kullanmaktan kaçının. Eğer bu durumu avantajınıza dönüştürmenin yollarını çok iyi bir şekilde bilmiyorsanız, bu tip hashtagleri kullanmak marka itibarınıza büyük zararlar verebilir.
2. #fastfood gibi aşırı popüler olan hashtagler çok geniş anlamlıdır ve aşırı fazla sayıda kullanıcı tarafından tercih edilir. Instagram pazarlama stratejilerinde bu tip hashtagler kullanmak hiç de kullanışlı değildir. Çünkü aşırı popüler olan hashtaglerde fazla sayıda içerik sürekli olarak paylaşıldığı için bu hashtag adıyla paylaştığınız içerik çok kısa bir süre içerisinde gömülüp kaybolacaktır. Marka keşfedilirliğinize önem veriyorsanız, bu tip hashtagleri kullanmaktan sakınmanız gerekir.
3. Olumsuz bir anlam çıkarılabilecek hashtagler oluşturmamaya dikkat edin. Geçmişinde birtakım skandallar yaşamış olan markalar bunda özellikle dikkatli olmalı çünkü bu tip hashtagler kullanıcılar tarafından markayı trolleme amacıyla kullanılabilir. Bu tip hashtaglere örnek olarak McDonald’s tarafından oluşturulan #McDStories’i verebiliriz. Normalde müşterilerin McDonald’s ile ilgili olumlu hikayeler paylaşması için oluşturulmuş olan bu hashtag, marka ile ilgili tamamen olumsuz ve korkunç hikayelerden oluşan içeriklerle dolu bir hashtag haline geldi.
4. Sırf kendinize trafik çekmek için size ait olmayan markaların isimlerini hashtag olarak kullanmayın. Size ait olmayan marka isimlerini hashtag olarak kullanmak hem oldukça profesyonel olmayan bir pazarlama davranışıdır hem de marka itibarınızı ve güvenilirliğinizi sarsabilir.
5. Kaç tane hashtag ekleyeceğiniz konusuna önem vermeniz lazım. Instagram’da bir içeriğe eklenebilecek hashtag sınırı 30 olmasına rağmen her içeriğe ille de 30 tane hashtag eklemek
zorundasınız diye bir durum söz konusu değildir. Zaten içeriklerinize bu kadar fazla sayıda hashtag eklemek markanızın çaresiz görünmesine bile neden olabilir. 2’den 10’a kadar hashtag kullanımı gayet idealdir ve daha fazla yararınıza olur.
6. Hiç kimsenin duymamış olduğu kısaltma adları hashtag olarak kullanmaktan kaçının. Instagram’da bu kısaltma adların ne anlama geldiğini bulmak için şifresini çözmeye çalışacak kullanıcı sayısı oldukça azdır. Bu tip anlaşılmayan hashtagleri tercih ettiğiniz zaman insanları kendinizden uzaklaştırma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
7. #benimhashtagimseninkindendahaiyi gibi şaka içerikli hashtagler arkadaş ortamı içerisinde sevimli olabilir. Ancak Instagram’da bir markanın yönetimini ve pazarlama çalışmalarını yapıyorsanız profesyonel ortamda bu tip hashtaglere kesinlikle yer yoktur.
Hashtag kullanırken 14 adımda neleri yapmanız ve nelerden kaçınmanız gerektiğini elimizden geldiğince açıklamaya çalıştık. Peki sizin çok önemli gördüğünüz hashtag kuralları nelerdir? Hangi hashtag hataları kabul edilemezken hangi stratejiler en iyisidir? Bizimle ve okuyucularımızla mutlaka paylaşın. InstaAVM herkese iyi ve eğlenceli Instagramlamalar diler.