Genel

Hashtag Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

SEO stratejisi söz konusu olduğunda, arama motoru sonuç sayfasında ilk sayfada yer almak için size yardımcı olacak en kilit faktör anahtar kelimelerdir. Markanız için doğru anahtar kelimeleri belirlemek pazarlama stratejilerinize ya yardımcı olur ya da zarar verir. Anahtar kelimeleri uzun kuyruklu ve kısa kuyruklu olarak ikiye ayırmamız mümkündür.

Aynı olay sosyal medyada sıklıkla kullandığımız hashtagler için de geçerlidir. Sosyal medya pazarlamacılarının hepsinin pazarlama çalışmalarına başlamadan önce halihazırda bulunması gereken bir hashtag stratejisine sahip olmalıdır.

Öncelikle hashtaglerin ne kadar da uzun bir yol katettiğini belirtmek isteriz. Hashtagleri önce Twitter’da gördük, şimdi ise LinkedIn bile dahil olmak üzere neredeyse her sosyal medya platformunda görebiliyoruz. Fakat buna rağmen birçok marka ve pazarlamacı, sosyal medya pazarlama stratejilerinde hashtagleri bir öncelik olarak görmüyor.

Halbuki hashtagler erişim kapasitenizi geliştirir, hashtag topluluklarının bir parçası olmanızı sağlar ve sosyal medya SEO’sunda anahtar kelime olarak görev alır. Hedef kitlenize etkili bir şekilde ulaşmak ve markanızı pozitif bir ışıkta yansıtmak için hashtagler stratejik olarak kullanılmalıdır.

Kısa kuyruklu ve uzun kuyruklu anahtar kelimelere kısaca bir göz atalım ve aralarındaki farklardan bahsedelim:

Kısa kuyruklu anahtar kelimeler, 3’ten fazla kelime barındırmayan kelimeler veya kelime gruplarıdır. Örneğin “koşu ayakkabısı”, “Çin yemeği”, “kolye” gibi…

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler biraz daha farklıdır. Kısa kuyruklu anahtarları bünyesinde barındırır fakat belirleyici kelimeler de vardır ve 3 sözcükten fazlasını kapsar. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin avantajı daha belirli bir hedefe kilitlenmesi ve çok genel anlamlı olmamasıdır. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, kısa kuyruklular kadar trafik getirmese dahi, markanızın sunduğu hizmetleri veya ürünleri isteyen kişilerden trafik alır. Örneğin “kadın pembe koşu ayakkabısı”, “İstanbul çin yemeği restoranları” veya “kırmızı altın kolye” gibi…

Bu bahsettiğimiz her şey hashtagler için de geçerlidir. Etkili bir hashtag stratejisi kurmak için ciddi bir araştırma yapmalı ve hem uzun kuyruklu hem de kısa kuyruklu anahtar kelimelerden oluşacak en uygun hashtagleri markanız için belirlemelisiniz. Şimdi her iki çeşit hashtaglerin ne gibi avantaj ve dezavantajı olduğuna bir göz atalım.

Kısa kuyruklu hashtaglerin avantajları

Yüksek hacime sahiptir. Örneğin Instagram’daki moda ile ilgili #fashion hashtagine bir göz atın, 670 milyondan fazla paylaşım bu hashtagle yapılmıştır.

Kısa kuyruklu hashtaglerin dezavantajları

Çok yüksek rekabete sahip. #fashion hashtaginde 670 milyondan fazla paylaşım varsa bu hashtag aşırı sıklıkla kullanılıyor demektir. Bu hashtagle paylaştığınız bir içeriğinizin keşfedilme şansı fazlasıyla düşüktür çünkü hashtage sürekli yeni fotoğraflar paylaşıldığı için sizin içeriğiniz kısa süre içerisinde yenileri arasında kaybolacaktır.

Odak noktası azdır. Bir kullanıcı “erkek ayakkabı modası” ile ilgili paylaşımlar görmek istiyorsa ve “moda” hashtaginde aradığını bulamazsa daha belirli bir odak noktasına sahip hashtag ile arama yapacaktır.

Spam ve sahte yorumlar alırsınız. Kısa kuyruklu hashtagler ile ilgili en kötü şeylerden biri, bunları içeriklerinizde kullandığınızda içeriğinizle alakası olmayan 1-2 kelime veya rastgele bir emoji içeren spam yorumlar almanızdır.

Uzun kuyruklu hashtaglerin avantajları

Düşük rekabete sahip. 2017 yılının sonbahar modası için özel oluşturulmuş #fallfashion2017 hashtaginde 42.000’den biraz fazla içerik bulunmaktadır.

Odak noktası yüksektir. O hashtage klikleyen bir kullanıcı ne aradığını çok iyi biliyordur ve büyük bir ihtimal içeriğinizle etkileşime girecektir.

Gerçek etkileşimler alırsınız. Eğer çok belirli bir kesimi ve onların ihtiyaçlarını hedef alarak trafik almaya yönelik hashtagler kullanıyorsanız gerçek ve hakiki etkileşim alırsınız. Sosyal medyada etkileşimin ne kadar da değerli bir faktör olduğunu sakın unutmayın.

Uzun kuyruklu hashtaglerin dezavantajları

Düşük hacime sahiptir. Kısa kuyruklu hashtagler kadar trafik almaz. Fakat…

Bahsettiğimiz avantaj ve dezavantajlardan da anlayacağınız gibi uzun kuyruklu anahtar kelimelerden oluşan bir hashtag stratejisine sahip olmak, kısa kuyruklu hashtaglerden çok daha avantajlı olacaktır. Günün sonunda sosyal medya stratejilerinin hepsinde en önemli olan şey, hedeflediğiniz ve markanız için doğru olan kişileri profilinize çekmektir. Eğer yerli bir işletmeniz varsa konumunuzu hashtage ekleyin, örneğin “bursakuafor”, “istanbulcinrestorani” gibi.

Hashtag stratejinizde uzun kuyruklu hashtaglere yer veriyor musunuz yoksa daha çok kısa kuyruklu hashtagleri mi tercih ediyorsunuz? Hashtag kullanımında tespit ettiğiniz trendler nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Whatsapp Destek