Genel

Instagram vs Facebook

Instagram ve Facebook kapışmasında Instagram neden açık ara galip geliyor?

2012 yılında Facebook 1 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirdi. Facebook’un bu kadar para harcamasının sebebi neydi peki? Çünkü o zamanlar aslında çok da popüler olmayan fotoğraf paylaşım sitesi Instagram’ı satın almak için! Peki o zamanlar çok iyi bir performans göstermeyen bu uygulamayı satın almak amacıyla Facebook neden bu kadar uçuk bir rakam ödedi? Bu sorunun cevabı çok basit. Facebook, mobil dünyasının da önde giden liderlerinden biri olmak istiyordu ve bu hedefine ulaşmasının yolu Instagram’dan geçiyordu.

Bu satış gerçekleştirildiği zaman Facebook bir faktör üzerinde oldukça açık ve netti: Instagram bağımsız bir uygulama olarak kalmaya devam edecek ve Facebook’a asla entegre edilmeyecek. O zamanlarda pek de popüler olmayan küçücük fotoğraf paylaşım platformu Instagram’ın, günümüzde Facebook’a çok sıkı bir rakip olacağını kim tahmin edebilirdi ki? Ve o gün geldi çattı bile ve günümüzde bu rekabet şu an için yaşanmakta!

Şimdi her iki sosyal medya platformunun belirli kriterlerdeki performanslarına bir göz atalım:

Kullanıcı İstatistikleri

Araştırma firması eMarketer’e göre 2017 yılında Facebook, 25 yaş altında toplam 2.8 milyon kullanıcı kaybetti. Ayrıca bu istatistikler sadece Amerika Birleşik Devletleri için geçerli. Sosyal medya devi Facebook, kullanıcılarında ilk kez bu kadar yüksek boyutta bir düşüş yaşadı. Konu hakkındaki tahminleri incelersek gelecekte bu rakamlarda hiçbir olumlu gelişme kaydedilmeyecek ve düşüş yaşanmaya devam edecek. Diğer yandan www.statista.com’a göre Instagram’ın Aralık 2016’daki kullanıcı sayısı 600 milyon iken Haziran 2017’de bu rakam 800 milyona çıktı. Birçok uzmanın görüşüne göre 2020 yılının sonuna kadar Instagram, kullanıcı istatistiklerinde Facebook’u tamamen geçecek.

Mobil Dostu

Büyük ekranlı akıllı telefonlar, tabletler ve iPadler gibi mobil araçlar artık neredeyse herkesin günlük yaşamının bir parçası olmuştur. Bu nedenden dolayı bir sosyal medya platformunun ne kadar başarılı olacağına etki eden en önemli faktörlerden biri de mobil dostu olmaktır. Zaten tamamen mobil için tasarlanmış olan ve burada varlığını sürdürmeye devam eden Instagram, doğal olarak kullanıcılarına çok daha iyi ve kaliteli bir mobil deneyimi sunuyor.

Hikaye Entegrasyonu

Çığır açan “kendi kendini yok eden hikayeler” fikri ne Instagram’dan ne de Facebook’tan geldi. Bu trendi ilk önce Snapchat oluşturdu. Ancak Instagram bu trendi kendi platformuna entegre etmeyi başarırken Facebook bu konuda da bir hayli etkisiz kaldı. Ayrıca söylememiz gerekir mi gerekmez mi bilmiyoruz ama farkındaysanız Instagram, hikaye konusunda fikrin çıkış yeri olan Snapchat’i bile kendi sahasında yenmeyi başardı. Yani hikaye entegrasyonunda da galip gelen taraf rahatlıkla Instagram oluyor.

E-Ticaret Entegrasyonu

Büyük sosyal medya ağlarının tümü ortalama bir kullanıcıya faydalı olacak şekilde tasarlanmıştır ve bu yüzden tamamen ücretsiz olarak kullanılabilirler. Bu sosyal medya platformları varlıklarını devam ettirmek için e-ticaret şirketlerinden gelen reklam sermayelerine bağlı kalmak zorundadır. Facebook, sosyal medya deneyimine e-ticareti entegre eden ilk sosyal medya platformu olmasına rağmen bu alanda pek de başarılı olamadı. Bunun sebebi aslında çok basit. Reklamların formatı çok zorlanmış ve sahte görünüyordu ve sonuç olarak reklamlar kullanıcıları kendine çekmek yerine aksine kendinden uzaklaştırdı. Hatta başka bir sorun da söz konusu çünkü Facebook reklam konusunu o kadar çok abarttı ki ortalama bir yayın akışında arkadaşlardan ve aileden gelen ilgi çekici içerikler yerine kullanıcıların gördükleri tek şey reklam üstüne reklam.

Diğer yandan Instagram ise reklamlara çok daha akıllıca bir bakış açısıyla yaklaştı. Reklamlar, Instagram uygulamasına pürüzsüz bir şekilde entegre edildi. Uygulama dahilinde yer alan satın al fonksiyonu sayesinde, Instagramın online satış yapma sanatında da uzmanlaşmış olduğunu söylesek haksız olmayız.

Ortam

Sosyal medya platformlarındaki ortam ve atmosfer kişiden kişiye değişebilen subjektif bir konudur. Ancak zorba kişilerin ve trollemenin Facebook’un ta en başından beri birer parçası olduğunu söylersek yanılmayız. Ayrıca bilmediğimiz nedenlerden dolayı Facebook bu troll konusuna hiçbir şey yapmamaya devam etmekte ısrarlı.

Facebook’un aksine Instagram’da ortam çok daha iyi bir konumda yer alıyor. Bunun sebebi tamamen şans mı yoksa Instagram’ın tasarımı mı bilmiyoruz. Ama Instagram’daki kullanıcı kitlesi biraz daha olgun davranışlar sergiliyor ve en ufak şeyde dünya sona eriyormuş gibi davranmıyor.


Peki Instagram vs Facebook kapışmasının galibi kim? Instagram’ın çok daha pozitif ve keyifli bir deneyim sunduğu apaçık ortada. Tüm bunlara rağmen Facebook’un hala 2.20 milyarlık bir aylık aktif kullanıcı kitlesi bulunmakta ve bu rakam Instagram’ın aylık aktif 800 milyon kullanıcısından çok daha yüksek. Instagram kullanıcı sayısının Facebook kullanıcı sayısına erişip erişmeyeceğinini ise bize sadece zaman gösterebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Whatsapp Destek